Çdo trashëgohet kulturalisht?

Kur kam qenë fëmijë shkoja fshehurazi dhe vizitoja në fshatin e gjyshërve  të mi kishën kryesore e cila rrinte gjithnjë mbyllur në atë periudhë diktature. Ishte monument kulture, e shpallur nga shteti, si shkruhej në hyrje të saj, e si e tillë kishte njerëz që kujdeseshin edhe pse nuk të lejonin të hyje brenda. Unë e gjeja mundësinë […]

Pushimet dhe udhëtimet

Kur jetoja në Itali kërkova në verë leje të gjatë dhe drejtori i revistës ku punoja më pyeti se kur do të kthehesha nga pushimet. Iu përgjigja se nuk shkoja për pushim por për udhëtim që do të zgjaste disa javë në Lindjen e Mesme dhe se do të pushoja pak ditë kur të kthehesha […]

Spekullimet me simbolet kombëtare

Me lindjen dhe formimin e kombeve dhe aq më tepër të atyre të bazuar në shtetin komb, lindi edhe nevoja për të patur simbole kombëtare që shërbenin si një mjet jo vetëm identifikimi kombëtar, por edhe bashkimi për një popullsi të caktuar, edhe kur kjo kishte kompaktesi etnike apo ishte e bashkuar territorialisht. Ngritja në […]

Miti amerikan i shqiptarëve

Për disa dhjetëvjeçarë regjimi komunist u përpoq t’u tregonte shqiptarëve popujt dhe vendet që duhet të donin. Fillimisht jugosllavët, por që shqiptarët i kishin të ngulitura thellë Luftërat Ballkanike, tokat e zaptuara prej tyre dhe synimet për të copëtuar akoma edhe më shumë. Pastaj ishte radha e rusëve, të panjohur perfektë për kombin tonë, për […]

Ç’ta bëjmë piramiden?

Në qendrën historike të Berlinit, fare afër sheshit të famshëm Alexander Platz gjendej Pallati i Kulturës. Kjo ndërtesë e stërmadhe ndodhej ashtu si qendra historike e kryeqytetit gjerman në pjesën e ish Berlinit Lindor. Komunistët kishin ndërtuar aty një qendër kulture për të rinj ku kishte pothuajse ato funksione që ne shqiptarët i njohim mirë, […]

Sikur himariotët të ishin eskimezë

Krimi i shëmtuar që ndodhi në Himarë ku humbi jetën një banor i zonës është komentuar shumë nga politika dhe nga mediat. Nuk jam dakort me shumë analistë që në shkrimet e tyre përdorin fjalën “aksident” ashtu si nuk jam dakort me ata që e përdorin për qëllime etno-politike. As mediat, as politika nuk duhet […]

Pse nuk kemi turizëm?

Turizmi për vendin tonë mund të ishte një nga shtyllat kryesore për të zhvilluar ekonominë shqiptare. Një vijë e gjatë bregdetare, lumenj, liqene, male e lugina, me bukuri të rralla natyrore, të vendosura në një sipërfaqe fare të vogël si është ajo e Shqipërisë, janë elementë që do ta bënin shumë më të suksesshëm këtë […]

Futbolli dhe shitja e emocioneve

Edhe ne shqiptarët, ashtu si në pjesën dërrmuese të vendeve të Botës, jemi përfshirë nga ethet e futbollit. Në stadiumet e Afrikës së Jugut janë mbërthyer sytë e shumë prej nesh në kërkim të kalimit të një kohe zbavitëse, emocionuese dhe shumëpërfshirëse. Ky vend i njohur deri më sot për famën e keqe të politikës […]

Shantazhi i urisë

Javët që kaluan shënuan një nga momentet më të vështira të politikës shqiptare që prej rënies së komunizmit duke përjashtuar kaosin e vitit 1997. Partia Socialiste bashkë me disa aleatë të saj, që janë në opozitë organizoi një grevë urie ku morën pjesë deputetë e militantë. Gjithçka u organizua në mënyrën më demonstrative të mundshme. […]

Next Page »