Arti shqiptar bizantin

(Periudha moderne shek. XVII-XIX) Pjesa e II-të Piktura ikonografike në shek e XIX përkon me kërkesat e reja realiste që kishin lindur brenda kësaj pikture në të gjithë Ballkanin. Piktorët shqiptarë që nuk do të harrohen lehtë për forcën shprehëse artistike do të jenë Onufri, Nikolla, i biri i tij, Onufër Qiprioti apo David Selenicasi që […]

Profesor Leon Rey: “Udhëtimet e mia në Sh qipërinë e viteve ’30”

Revista “Shqip” publikon një shkrim të panjohur nga revista franceze “L’Europe Centrale” i botuar në Paris në vitin 1934, ku autori, profesor Leon Rey, i cili për dhjetë vite me radhë drejtoi misionin arkeologjik francez në Shqipëri, ka përshkruar me mjeshtëri përshtypjet dhe mbresat e tij nga vendi i shqiponjave, si dhe bukuritë mahnitëse me […]

Resuli e Cungu, dy kolosët e harruar të letrave shqipe

Revista “Shqip” ka publikuar  historinë e panjohur të dy intelektualëve të famshëm shqiptarë, profesor Namik Resulit dhe inxhinier Mahmut Cungut, të cilët pasi përfituan bursa nga qeveria e Mbretit Zog, studiuan dhe u diplomuan në universitetet më prestigjioze të Italisë dhe Turqisë. Nga kontributi i jashtëzakonshëm studimor e shkencor i Resulit, në lëmin e gjuhës […]

Jeta tragjike e etnomuzikologut të famshëm, Ramadan Sokoli

Historia e panjohur e profesorit dhe etnomuzikologut të famshëm, Ramadan Sokoli, pinjoll i një prej familjeve më të vjetra të qytetit të Shkodrës, i cili në vitet’40 u diplomua në Konservatorin e Firences për Kompozicion. Kthimi i tij në Shqipëri dhe jeta plot peripecira, duke provuar burgjet e regjimit komunist për vite me radhë së […]

Kur shqiptarët derdhnin lot për Perandorin Franc Jozef

Revista “Shqip” publikon jehonën e madhe që pati në Shqipëri dhe në mbarë kolonitë shqiptare kudo në botë, vdekja e Perandorit të Austro-Hungarisë, Franc Jozefi (plaku), i cili ndërroi jetë në moshën 87-vjeçare, në nëntorin e vitit 1916. Si u komentua humbja e plakut të dinastisë së famshme të Habsburgëve nga gazeta “Vllaznija”, që botohej […]

Mëkate intelektualësh; Heminguei, Tolstoi, dhe Marksi

Nuk të shkon ndër mend se Ernest Heminguei do të ishte një Don Zhuan i pamëshirshëm edhe në një jetë të trazuar që ka bërë, apo se Karl Marks do të përcaktohej si një nga intelektualët më pisanjosë të asaj kohe. Për të mos harruar Lev Tolstoin i cili kërkonte të ndryshonte një botë të […]

Sikur himariotët të ishin eskimezë

Krimi i shëmtuar që ndodhi në Himarë ku humbi jetën një banor i zonës është komentuar shumë nga politika dhe nga mediat. Nuk jam dakort me shumë analistë që në shkrimet e tyre përdorin fjalën “aksident” ashtu si nuk jam dakort me ata që e përdorin për qëllime etno-politike. As mediat, as politika nuk duhet […]